Zastupnik Lithofin proizvoda u Hrvatskoj
Tel.: 01 2007 570

KAKO POSTIĆI DA KAMEN SJAJI

Kamen je materijal koji uz redovno održavanje može zaista imati dug vijek trajanja. Bilo da ste kamen odlučili postaviti kao pod u svom stambenom objektu ili za neku drugu svrhu sjaj koji kamen može imati je zaista očaravajuć. Prirodni kamen te proizvodi od njega izloženi su različitim problemima. Oni u eksterijeru često i nepogodnim vremenskim uvjetima poput kiše, snijega, leda, prašine. U interijeru tako prolijevanje različitih tekućina može utjecati na sjaj i kvalitetu kamena.

Upravo zbog toga potrebno je posebnu pažnju posvetiti održavanju i čišćenju. Kamen postavljenu eksterijeru i interijeru potrebno je čistiti sredstvom za čišćenje kamena. Preporuka je naravno koristiti samo provjerena sredstva za čišćenje. Zašto? Neka od sredstava mogu kemijski reagirati s određenom prolivenom tekućinom te tada promijeniti karakteristike.

Proizvodi koje ne trebate izbjeći ukoliko želite očistiti kamen su proizvodi tvrtke Sjaj Kamen d.o.o. Proizvođač Lithofin proizvoda je renomirana Njemačka tvrtka LITHOFIN PRODUKTE s trideset-godišnjim iskustvom u proizvodnji proizvoda za čišćenje, zaštitu i njegu svih vrsta kamena, keramike, cotta i teracotta. Kvalitetu proizvoda označava CERTIFIKAT TUV DIN EN ISO 9001. Svi proizvodi ekološki su razgradljivi s visokom učinkovitošću čišćenja svih vrsta nečistoća. Lithofin vodoodbojne ili masno odbojne zaštite-impregnacije su dubinske, s višegodišnjim rokom trajanja (5-7 godina).

Postupak čišćenja

Mikroskopski gledajući površine kamena i nekih vrsta keramike su porozne-šupljikave kao spužva. Radi sve većeg atmosferskog zagađenja i sve češćeg izloženog agresivnog utjecaja okoline, kamene površine trebaju posebnu njegu i održavanje:

Kako bi kamene površine dugotrajno izgledale čiste i uredne te jednostavno održavane, potrebno je kamen dubinski zaštititi-impregnirati. Dubinska zaštita je postupak kojom dugoročno dubinski zaštićujemo porozne površine građevinskih materijala kao što su: mramor, prirodni-betonski kamen, cotta i opeka od upijanja vode, masnoća i ostalih vrsta nečistoća.

Nanošenjem vodo ili masno odbojne zaštite-impregnacije, na površini se stvara tanki nevidljivi film, zatvaraju pore te sprječava upijanje vode i svih vrsta nečistoća, nastanak salitre, algi, mahovine, pljesni. Voda i u njoj otopljive štetne tvari jednostavno klize sa zaštićene-impregnirane površine. Površine stoga ostaju duže čiste, otpornije na opće nečistoće i mrlje, lakše se njeguju a sposobnost difuzije vodene pare i dalje ostaje sačuvana. Izgled tretiranih površina, osim kod nanošenje zaštite s pojačanjem strukture boje kamena, znatno ili uopće se ne mijenja. Nanošenjem zaštite-impregnacije s produbljenjem strukture boje kod: paljenog kamena, obojenog mramora, traventina, škriljevca, vapnenca, gnajsa, cotta, pojačava se boja strukture kamena, postiže se dojam mokrog poda. Održavanje-njega je postupak kojim površine prirodnih materijala: mramora i svih vrsta kamena, primjenom neagresivnih sredstava za njegu, održavamo zbog dugoročne trajnosti i lijepog estetskog izgleda.

Redovitom primjenom sredstava koje sadrže prirodne sapunske otopine, struktura boje kamena je ljepša i prirodnija, površina ima njegovan izgled i ujedno je otpornija na mrlje.

Za profesionalno čišćenje, dugogodišnju zaštitu-impregnaciju te kvalitetnu njegu kamenih, keramičkih površina, domova, poslovnih i radnih prostora, fontana, ugostiteljskih i sakralnih objekata, Sjaj KAMEN d.o.o. sa Lithofin paletom profesionalnih proizvoda stoji Vam na raspolaganju putem prodajnih mjesta diljem Hrvatske te poslovnih partnera u Zagrebu, Zadru, Sinju, Splitu, Puli, Bujama i Poreču. Vršimo uslugu čišćenja i zaštite nadgrobnih spomenika.