Zastupnik Lithofin proizvoda u Hrvatskoj
Tel.: 01 2007 570

ZAŠTITA KAMENA

Prirodni kamen i proizvode od prirodnog kamena najbolje je zaštititi od nepovoljnih vremenskih i ljudskih utjecaja sredstvima za impregnaciju. Time se dugoročno smanjuje sposobnost upijanja kamenih površina te ih se čini vodoodbojnim tj. hidrofobnim, tako da voda i u vodi otopljene štetne tvari ne mogu doprijeti u pore kamena.

Postupak za primjenu impregnacijskih sredstava:

 1. Kamena podloga treba biti čista i suha. Čišćenje je najbolje napraviti vodom i sredstvima za čišćenje, a prašinu ukloniti usisavačem.
 2. Ako se pere sa vodom i sredstvima za čišćenje obavezno sačekati da se kamena površina osuši.
 3. Sredstvo za impregnaciju treba poprskati, nanijeti kistom, četkom ili valjkom tek toliko da se uhvati tanki sloj na kamenoj površini, a ne da pliva po njoj.
 4. Nakon impregniranja treba čistom mekanom krpom utrljati tretiranu kamenu površinu.

Savjeti za korištenje:

 • Kod jako upijajućih površina postupak nanošenja ponoviti nakon 5 do 30 minuta.
 • Kod slabo upijajućih površina sredstvo treba nanijeti u dovoljnoj količini, pustiti 20 minuta da se upije te suvišnu tekućinu potpuno skinuti čistom krpom.
 • Tekući proizvod mora se upiti u površinu, ne smije se osušiti na njoj, budući da se nakon 3 do 4 sata neda više odstraniti.
 • Impregnacijsko sredstvo ne smije se miješati sa vodom.
 • Kamenu površinu treba tretirati dio po dio, npr. po 1 m2.
 • Temperatura površine koja se tretira treba biti od 5 do 25°C stupnjeva.
 • Za vrijeme i nakon obrade ovim sredstvom prostoriju treba dobro prozračiti.

Ukoliko niste sigurni da li je neko sredstvo za čišćenje prikladno za određenu nečistoću i mrlje, možete nas kontaktirati i dobiti savjet što i kada upotrijebiti i na koji način.